Groningen: Psychotherapie minimaal zo effectief als antidepressiva bij zware depressie

12-02-2014 19:12

Artikel

Datum: 21 juli 2009, 21:08 ~ Bron: Psycholoog.net
 
Er is recent veel ophef over de werking van antidepressiva. Deze week is er een onderzoek gestart naar een alternatief voor medicatie voor de behandeling van langdurige depressie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Er zijn aanwijzingen dat er een alternatief is voor het levenslang doorslikken van antidepressiva. De Universiteit in Groningen bericht over onderzoek dat laat zien dat een psychologische training een even goede bescherming biedt tegen depressieve terugval vergeleken met het jarenlang doorslikken van antidepressiva (Kuyken et al., eind 2008). De training bestaat uit acht sessies.

De uitkomst is van groot belang gezien de recente ophef in o.a. kranten, waarbij de effectiviteit van antidepressiva in twijfel wordt getrokken. Daarnaast geven veel mensen aan niet graag jarenlang antidepressiva te willen slikken en bovendien moeite te hebben medicatietrouw te zijn (Ten Doesschate et al., in press, 2009). Maar er was tot voor kort geen enkel bewijs dat een andere methode dan het doorslikken van deze pillen bescherming biedt tegen terugval.

Ook in Nederland is deze psychologische training nu beschikbaar, die zelfs minstens 5.5 jaar bescherming zou blijven geven tegen terugval (Bockting et al., 2009 in press: Journal of Clinical Psychiatry).

Groningen gaat nu nogmaals grondig onderzoeken of deze psychologische training een alternatief vormt voor het jarenlang doorslikken van antidepressiva. Dit is een landelijke studie uitgevoerd door Klinische Psychologie en Psychiatrie van de Universiteit Groningen (H.J. Elgersma, C.L.H. Bockting) in samenwerking met meerdere Nederlandse en Amerikaanse universiteiten.
(doorbreekdepressie@gmail.com)

Bron: Psycholoog.net